Brze kontakt informacije

Široki spektar naših proizvoda i usluga uključuje njihovu prodaju kao cjelokupan sustav sanacije objekta, te njihovu primjenu uz davanje garancije.

icon_widget_image Ponedjeljak-Petak 8:00 - 16:00; Subota-Nedjelja ZATVORENO icon_widget_image Zelingradska ulica 71, 10380 Sv. Ivan Zelina icon_widget_image +385 (0) 1 2030 720 +385 (0) 91 123 4567 icon_widget_image arp@arp.hr
Image Alt
  /  Novosti   /  Dvorac Veliki Tabor-Spomenik kulture

Dvorac Veliki Tabor-Spomenik kulture

Konzervatorsko-restauratorska istraživanja na Velikom Taboru izvođena su 1995. i 1998. godine, a od 2001. objekt je postao jedan od stalnih programa Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Započelo se sanacijom dvorišnih trijemova koja je dovršena 2005. godine. Nakon toga, na poticaj ministra kulture mr. sc. Bože Biškupića, donesena je odluka o intenzivnoj obnovi palasa Velikog Tabora i njegovoj muzeološkoj prezentaciji. Prijedlog prezentacije je izradio Hrvatski restauratorski zavod na temelju rezultata konzervatorskih i restauratorskih istraživanja. Uključio je obnovu vanjštine i unutrašnjosti palasa. Opsežni građevinski i konzervatorsko-restauratorski radovi započeli su 2006. godine i dovršeni su u jesen 2007.

Radove na obnovi dvorca Veliki Tabor vodila je arhitektica Blanda Matica sa suradnicima. Autorica koncepcije stalnog postava Muzeja je Goranka Horjan.

Zahtjevan projekt obnove Velikog Tabora zajedno s prezentacijom sadržaja u peterokutnoj kuli realiziran je u suradnji više institucija i zahvaljujući radu brojnih suradnika i stručnjaka, a tako je i naša tvrtka ARP d.o.o. uključena u prijedloge rješenja sanacije i izbor sanacijskih materijala.

Tvrtka ARP d.o.o. je doprinijela obnovi dvorca kroz suvremenu Remmers tehnologiju zaštite spomenika.

OBNOVA PALASA DVORCA – 2007.

korišteni Remmers materijali (za građevinsku sanaciju):

– otklanjanje dijelova žbuke koji nisu prionjeni na podlogu

– Remmers Restaurier Mörtel

– zapunjavanje rupa ili mjesta gdje nedostaje žbuka sa Remmers Kompressenputz – žrtvena žbuka za skladištenje soli

– učvršćivanje površina sa Remmers KSE 300 E, za postizanje hidrofobnosti

– nanošenje Remmers Feinputz – mineralne mase za izravnavanje, fina završna žbuka

– završno nanošenje Remmers Historic Schlämmlasur – polulazurne povijesne boje na bazi prirodnih sastojaka sa dodacima finog pijeska (podloga i nakon nanosa ostaje vidljiva) – antracit 23-2, englesko-crvena, po uzorku svjetlo žuta i bezbojna)

Korišteni Remmers materijali (za sanaciju drvenih površina):

– Remmers Aidol Hartwachsöl (hrast rustic) – uljni premaz za hrast – za podglede, podvlake, stupove i vrata I., II. i III. kata dvorca

– Remmers Aidol HK-lasur – lješnjak – premaz lješnjak za daske podgleda II.kat

– Remmers Aidol Hartwachsöl (bezbojni) – uljni premaz za hrastove podove i nastupne plohe stubišta

– Remmers Aidol Holzschutz Creme (hrast) – lazurna krema za ogradu i stupove II. kata galerije, južno krilo

– Remmers Aidol Holzschutz Creme (ariš) – lazurni premaz za prozore I., II. i III. kata

– Remmers Adolit BQ1 – impregnacija za krovište i drvenu građu

SANACIJA PROČELJA DVORCA – 2011.

– korišteni CHEMO materijali

– Aditivi za pripremu elektrolitičke žbuke AEC 3000

Primjena žbuke koja se spravljala na gradilištu korištenjem drobljenog riječnog agregata 0-4 mm i tekućeg aditiva AEC Putz 3000, koji žbukama osigurava dva bitna svojstva; potpunu paropropusnost i trajnu vodoodbojnost. Nanos na vlažnom zidu ne zatvara sitne kapilare, već strukturom u obliku guste mreže zračnih kanala pospješuje isparavanje vlage iz zida. Na zidovima starijih zdanja ugroženih vlagom, ovaj materijal stvara kemijske i fizikalne uvjete za brzo površinsko isparavanje i dubinsko isušivanje vlage iz zida. Ova žbuka sprečava pojavu bakterija, plijesni i neugodnih mirisa a uz to prestaje izlučivanje nitrata i sulfata, karakteristično za zidove natopljene vlagom.

Korišteni Remmers materijali

– Funcosil SNL- vodoodbojna impregnacija za sve površine